Geplaatst op

3 Tips voor het kiezen van de perfecte parelketting.

3 Tips voor het kiezen van de perfecte parelketting.

Een parelketting is niet zomaar een sieraad. Parels en parelkettingen worden al duizenden jaren gewaardeerd om hun onsterfelijke schoonheid en verwerkt in pendules, parelkettingen, ringen, tiara’s en oorsieraden. In de loop der eeuwen werd de parel gedragen door vorstinnen en veel vooraanstaande burgers. De parelketting is een tijdje uit het zicht geweest van de grote ontwerpers maar is nu weer helemaal terug.

In tegenstelling tot diamanten, die al snel te opzichtig zijn, zijn parelkettingen een meer bescheiden en elegant luxe accessoire bij uitstek. Maar, hoe kiest u nu een parelketting? In dit artikel hebben we een aantal tips voor u opgesteld.

1. Het soort parels.

De meest voorkomende typen parels zijn: Akoya, Tahiti, Zuidzee en zoetwater. De Akoya parel is de parel die vaak de bekende klassieke witte parelkettingen vormt . Ze zijn van hoge kwaliteit en verkrijgbaar in crèmekleur of wit. De Tahiti parel is de donkere variant en is beschikbaar in meerdere kleurschakeringen, van bijna zwart tot rood en paars. Allemaal met een prachtige metallic glans. Zuidzee parels zijn groter dan gemiddeld en veelal in goud of zilver. Zoetwater parels zijn het meest voorkomend en vaak ook het goedkoopst. Dit soort parels is in alle kleuren verkrijgbaar doordat ze vaak worden geverfd of bestraald.

2. De stijl van de parelketting.

Een parelketting is geschikt voor alle volwassen leeftijden, voor iedere kledingstijl en voor alle soorten sociale evenementen. Juist door het brede aanbod is het kiezen van zo’n parelketting iets heel persoonlijks. Jongere vrouwen waarderen over het algemeen parelkettingen die erg lang zijn en waarderen kettingen met zeer grote parels minder. Hoewel smaken verschillen, worden deze grotere parels relatief vaker gedragen door dames op leeftijd. Een trendy en goedkope optie is een ketting met een enkele parel, het vaakst gezien bij vrouwen met een delicaat of slank postuur. De meest voorkomende parelketting is echter de klassieke parelstreng ketting. Dit tijdloze ontwerp laat zich combineren met vrijwel iedere outfit en is verkrijgbaar in vele kleurvariaties. Let er wel op dat u geen valse parels koopt. In deze laatste ketting zijn namelijk vaak valse parels verwerkt.

3. Kwaliteit, classificatie en prijsniveau.

Over het algemeen worden parels geclassificeerd van A tot AAA+. Sommige verkopers menen AAAA classificatie te verkopen, wat hetzelfde is AAA+. Een betrouwbare verkoper levert een bewijs mee van de kwaliteit en glans van de verkochte parels. Hier staat bijvoorbeeld in hoe glad de oppervlakte is of dat de parel steekvrij is voor een bepaald (hoog – rond de 95-98%) percentage. Verder worden hier maat, vorm en eventuele onregelmatigheden in vermeld. Handgemaakte parels uit Japan dienen altijd een certificaat te hebben.

Lees hier meer over het reinigen van uw parelketting >>