Geplaatst op

De bijzondere status van de gouden ketting

De bijzondere status van de gouden ketting

Gouden kettingen komen natuurlijk in vele vormen en variaties voor. Met name met de techniek van tegenwoordig is veel mogelijk op het gebied van het maken van allerlei varianten van gouden kettingen. In oudere tijden waren gouden kettingen ook zeker niet minder populair dan deze tegenwoordig zijn. De gouden ketting was met name een belangrijk symbool in verschillende familiewapens, ordes en andere genootschappen. Voorbeelden hiervan zijn er in grote hoeveelheden te vinden en we hebben er hier een paar voor u vermeld om u een idee te geven hoe belangrijk de gouden ketting als symbool was in deze oudere tijden.

– Buckinghamshire – Het wapen en de vlag van deze Engelse country bevat een zwaan omhuld door meerdere gouden kettingen.

– Spanje – Het wapen van Spanje is in latere tijden aangenomen en wel in 1981. Toch bestaat dit wapen uit 4 veel oudere schilden. Het 4e kwartier van dit nieuwe wapen is het schild van Navarra, welke een gouden ketting bevat op een rood veld, met in het midden een smaragd.

– Orde van de slavinnen van de Deugd – De naam van deze orde verklaart naar ons idee genoeg over hun intenties. Aan het keizerlijk hof droegen deze dames als deel van de ordekleding een specifieke medaille aan een gouden ketting op hun linker bovenarm. Tijdens het dagelijkse leven volstond een kleinere medaille aan een zwart lint.

– Orde van het stekelvarken – Dit was een specifieke Franse ridderorde, waarvan alle leden een klein gouden stekelvarkentje droegen aan hun tuniek.

– Frans-Jozef Orde – Deze orde had drie speciale ketens die bestonden uit afwisselende schakels. Deze speciale en elegant versierde ketens werden door middel van twee gouden kettingen met elkaar verbonden om het één geheel te maken.

– Maria-Luisa Orde: Eén van de bijzondere versierselen van deze orde was een ingewikkelde uitgevoerde achtpuntige variant van het bekende Maltezer Kruis. Op de vier violette geëmailleerde armen van het sieraad is een gouden ketting bevestigd die achter twee gouden torens in de armen van het kruis loopt en bevestigd is aan de halsbanden van twee sierlijke gouden leeuwen.

– Huisorde van de Wendische Kroon: Het gaat in dit geval om de Mecklenburg-Schweriner versierselen van deze specifieke orde. In dit geval gaat het om een prachtige gouden ketting die bestond uit puur gouden schakels in de vorm van schitterende griffioenen, met smaragden bezette kronen en de verstrengelde initialen van stichter Frederik Frans II. Dit geheel werd vervolgens met weer een andere gouden ketting verbonden aan één van de kronen van deze Duitse heerser.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit een oneindige serie van ordes en familie-, stads- of landswapens waarin de gouden ketting vaak een symbolische en belangrijke rol speelt. Het moge duidelijk zijn dat de gouden ketting een zeer gewild en bijzonder sieraad is, wat duidelijk blijkt uit de hoeveelheid vermeldingen van de gouden ketting in onze wereldgeschiedenis. Ook was het in deze oude tijden zeer gebruikelijk om onderscheiden te worden met verschillende variaties van gouden kettingen, sieraden, medailles en andere beloningen. Een goed voorbeeld hiervan is onze nationale zeeheld Michiel de Ruyter die ooit beloond werd met drie gouden ambassadeurspenningen die aan zware gouden kettingen hingen. Dit was onder andere omdat hij in zijn tijden als de allergrootste admiraal ter wereld werd gezien. Hij is hiervoor destijds extreem rijkelijk beloond door vele koningen, vorsten en andere belangrijke personages van adel en goede afkomst.