Geplaatst op

Hoe reinigt u een parelketting?


Hoe reinigt u een parelketting?

Parelkettingen worden vaak gedragen op speciale gelegenheden zoals bruiloften, gala’s en andere chique sociale evenementen. Parelkettingen zijn tevens vaak dure erfstukken die van generatie op generatie worden overgedragen. Een echte parelketting is daarom vaak erg kostbaar.

Tip: Vergelijk parel aanbieders en merken op mooie.parelketting.nl 
Alle parelkettingen van o.a. De Bijenkorf en BOL.com in een overzicht.

Er zijn veel verschillende soorten parels waarvan parelkettingen kunnen worden gemaakt. Bij aanschaf is de parelketting in eerste instantie altijd sterk glanzend. U kunt een duurdere parelketting vaak herkennen aan het feit dat deze generaties lang meegaat, maar wel na een bepaalde tijd de typische glans verliest. Dit duurt meestal zo rond de 100 jaar. De glans van parels verdwijnt dus langzaam maar zeker na verloop van tijd.

Parelkettingen mogen dan hun glans na lange tijd verliezen, maar zo lang het nog niet zover is, is het zaak goed op uw parelketting te letten en deze regelmatig schoon te maken. Gelukkig is dit een simpel uit te voeren klusje en neemt het weinig tijd in beslag. Er zijn vele manieren om parelkettingen te reinigen, maar sommigen kunnen het delicate oppervlak van de parel flink beschadigen. Parels dienen daarom voorzichtig gereinigd te worden van allerlei soorten cosmetica (zoals parfum), vuil en andere verontreinigingen. We gaan u daarom  kort uitleggen hoe u uw parelketting het beste snel en effectief schoon kunt maken.

Legt u hiervoor ten eerste een droge handdoek op een plat oppervlak. Gebruik bij voorkeur een dikke, zachte handdoek en spreid de parelketting vervolgens in het geheel uit over de tevens gespreide handdoek. Neem ten tweede een kleine kom met een beetje water, maar voeg beslist geen zeep toe als het om een oudere of kwetsbare parelketting gaat. Zeep kan namelijk gemakkelijk oudere of delicate parels beschadigen. Dit omdat parels tenslotte van organisch materiaal gemaakt zijn. Nieuwere parels kunnen een beetje zeep wel verdragen maar ook hier is het gebruik van zeep af te raden om zo de kwaliteit van de parels zo lang mogelijk te kunnen waarborgen. Dip ten derde een schone, droge en dunne doek in het water en wring deze uit. Wrijf de doek zacht over de parels en gebruik hierbij niet te veel kracht. Draai de parelketting vervolgens om en reinig de parels aan de andere kant van de ketting. 

Om het sieraad tot slot te drogen neemt u een droog stuk van de handdoek om de parels droog te deppen. Het kan natuurlijk zijn dat uw parelketting te lang gedragen is zonder dat deze is schoongemaakt. Hierdoor kan het zijn dat deze methode niet afdoende werkt. Mocht u een parelketting bezitten van jonge parels, dan kunt u eventueel het gebruik van een zachte zeep overwegen. In andere gevallen is het raadzaam uw parelketting bij een vakkundig juwelier langs te brengen voor een goede schoonmaakbeurt.

Lees hier meer over wat u moet weten als u een parelketting gaat kopen >>