Geplaatst op

Wat je nog niet weet van parels

Fascinerende weetjes die je waarschijnlijk nooit hebt geweten over parels

Parels zijn zonder twijfel een van de all-time grand classics van sieraden. Of het nu gaat om een ​​eenvoudige parelketting, een elegante halsketting of gedragen als een armband en oorbellen, zoetwater- en zoutwaterparels behoren tot de prachtigste werken van Moeder Natuur.

Vier dingen die je niet wist over parels

  • Natuurlijke parels worden gevormd in het lichaam van een weekdier dat verwant is aan tuinslakken. Parels worden gevormd om de vlezige delen van de oester te beschermen tegen een irriterend middel zoals een korrel zand of, in het geval van gekweekte parels, een kraal gemaakt van mosselschelp.
  • In de loop van hun leven kunnen oesters verschillende keren van geslacht veranderen. De meeste oesters beginnen als mannetjes en schakelen na verloop van tijd over naar het vrouwelijk geslacht. Als een gemeenschap of ‘bed’ van oesters te veel vrouwtjes heeft, zal een vergelijkbaar aantal van geslacht veranderen om de geslachtspopulatie gelijk te maken.
  • .De meest opvallende parel die ooit is geproduceerd, wordt ‘La Peregrina’ of ‘het onvergelijkbare’ genoemd. De massieve peervormige edelsteen is in het bezit geweest van Napoleon, koningin van Engeland Mary Tudor en Hollywood-actrice Elizabeth Taylor.
  • Het oppervlak van een gekweekte of natuurlijke parel ziet er glad uit als zijde, maar het is eigenlijk net zo grof als fijn schuurpapier. Het paarlemoer dat het parelwitte oppervlak maakt, omvat ontelbaar veel microscopisch kleine kristallen. Dat is de reden waarom een ​​old-school authenticatietest is om voorzichtig een parel tegen je voortand te schrapen. Een echte parel voelt gruizig aan als hij tegen een tand wordt gewreven.

Parels van mosselen?

Het kan een verrassing zijn, maar niet alle mooie sieradenparels komen van oesters. Hoewel dat het wezen is dat meestal wordt geassocieerd met natuurlijke parels, kan de parel van koninginnen ook afkomstig zijn van mosselen of mosselen, legt het Oyster Recovery Partnership uit.

De kunst van het kweken van parels werd geperfectioneerd door de zoon van een Japanse noedelmaker. Kokichi Mikimoto experimenteerde met verschillende irriterende stoffen voordat hij in 1893 de perfecte matrix voor gecultiveerde parels ontdekte.

Tot relatief recente jaren was het oogsten van parels een gevaarlijke onderneming. Minder dan honderd jaar geleden was het sterftecijfer voor freediving-parelrooiers ongeveer 50 procent. “Rapture of the deep” en stikstofnarcose kwamen veel voor bij mensen (meestal vrouwen) die naar parels doken. 21-eeuwse protocollen en voorschriften maken parel oogsten nu een veel minder gevaarlijke bezigheid.

Nog zes dingen die je misschien niet wist over parels

Het oogsten van een parel doodt niet noodzakelijk de oester die het heeft gemaakt. Sterker nog, de meeste oestertelers verzorgen hun bedden heel voorzichtig, want oesters produceren grotere en betere parels naarmate ze ouder worden. Het kost een volwassen oester ongeveer vijf jaar om te produceren op middelgrote parel, aldus het tijdschrift Town and Country.

Parels zijn verkrijgbaar in acht basisvormen. Rond, halfronde en barok behoren tot de meest populaire parelvormen, met peer-, ovale, cirkelvormige, knoop- en druppelvormen die vlak achter zich volgen, legt UK Express uit. Strengen parels zijn er in verschillende maten, waaronder kragen, chokers, lengte van de prinses, lengte van de matine, lengte van de opera of klassieke touwstijlen.

Als je grootmoeder je zei om tijdens maanden met de letter R uit de buurt van oesters te blijven, vergeet het dan. Oesters kunnen zelfs tijdens hun maanden met een R het lekkerst en het lekkerst zijn. Het smakelijke weekdier levert een superdosis zink-, calcium-, vitamine C- en omega 3-vetzuren. Met een laag cholesterolgehalte en een hoog proteïnegehalte vormen oesters een lekkere toevoeging aan chowders en smaakvolle zeevruchtenstoofschotels.

Parels komen in een regenboog van kleuren die variëren van roomwit tot zwartzwart, tussendoor worden parels gezien in de kleuren beige, roze, geel, grijs en blauw. Als u parelwitte kleuren in al hun glorie wilt zien, besteedt u wat tijd aan het bladeren door de pagina’s van de catalogus van Pareletten.

De legendarische minnaar, Casanova, zou elke avond op oesters hebben gegeten en we zien hoe dat werkte voor zijn reputatie. De lieflijke godin Aphrodite zou uit de diepten van de zee zijn gekomen terwijl hij in een oester reed. Het gerucht dat oesters het libido stimuleren, heeft mogelijk geen basis in de wetenschap, waarschuwt Mental Floss. Dit is echter geen reden om het niet te proberen. We kunnen niet beloven dat het eten van oesters je een geweldige liefhebber zal maken, maar we kunnen je vertellen dat een vrouw die een mooie parelketting ontvangt, zich uitzonderlijk romantisch kan voelen. Parels zijn de enige edelsteen die volledig door de natuur is gemaakt. Zonder facetten of polijsten vereist maken parels een tijdloze verklaring die spreekt van elegantie, klasse en de grenzeloze schoonheid van de oceaan.