Geplaatst op

De parelketting, een prachtig elegant en klassiek sieraad!

De parelketting, een prachtig elegant en klassiek sieraad!

Iedereen kent wel de pracht en praal van parels en de hieruit geregen parelkettingen.  Het is een veelvoorkomend verschijnsel, vroeger met name in de wat rijkere en hogere lagen van onze hedendaagse beschaving. De parelketting is een sieraad wat een lange geschiedenis kent, die zich over de hele wereld verspreid heeft. Het sieraad zelf is een echt stukje pracht en praal en is altijd symbool geweest voor een bepaalde status. Het is daarom altijd een zeer geliefd object voor velen geweest, als was het slechts betaalbaar voor de rijkeren van de samenleving.

De parelketting wordt natuurlijk gemaakt van parels, die een prachtige parelmoeren glans hebben en door verschillende weekdieren worden gemaakt. De meeste mensen zullen weten dat deze uit oesters afkomstig zijn, maar dat hun parelketting eventueel afkomstig kan zijn van slakken, daar is men over het algemeen minder mee bekend. De ene parelketting is de andere natuurlijk niet en het is met name de glans die de ene parel van de andere onderscheid in kwaliteit. De fraaiste parelkettingen staan bekend om hun uitzonderlijk fraaie breking van het licht wat er op schijnt. Hierdoor komen de dieper gelegen lagen in de parels tevoorschijn en dit is precies waar de echte liefhebbers op jagen in hun lust voor de meest in het oog springende parelkettingen.  De fraaiste parels zijn voorzien van veel ragfijne lagen en hun glans is hierdoor bijzonder fijn van aard.

Velen onder ons kennen misschien nog de romantische verhalen van parelduikers, die hun leven waagden voor het vinden van de grootste en fraaiste exemplaren, wat mogelijk ook zou kunnen verklaren waarom  parels en parelkettingen zo kostbaar waren. De prijs van deze parelkettingen was mogelijk gebaseerd op de levens die hierbij verloren gingen, want lang niet elke parelduiker overleefde dit gevaarlijke beroep.

Parelkettingen komen tegenwoordig gelukkig een stuk gemakkelijker tot stand, al is de romantiek daardoor wel zo goed als verdwenen. Uw parelketting is tegenwoordig waarschijnlijk gemaakt van gekweekte parels, waardoor de prijzen ook aanzienlijk gedaald zijn in vergelijking met vroeger. Ondanks het feit dat de parelketting hierdoor minder exclusief is geworden, betekent dit wel dat zo goed als iedereen de kans heeft zo’n prachtig sieraad aan te schaffen. Tenslotte genieten parels en de prachtige hieruit gemaakte sieraden nog steeds van een stukje van dit oude aanzien en dit tot groot plezier van vele consumenten zoals u.