Geplaatst op

Wat maakt een zwarte parelketting zo bijzonder?

Wat maakt een zwarte parelketting zo bijzonder?

Zwarte parels, ook wel bekend als de Tahitiaanse zwarte parel worden alleen gevormd in Tahiti, in de befaamde zwarte oester (Pinctada margaritifera). Deze pareloester leeft in de wateren rondom het eiland Tahiti. De zwarte parelketting is zo bijzonder en duur doordat de parels zo zeldzaam zijn. Grotere zwarte parels met een hoger glansniveau zijn kostbaardere dan kleinere zwarte parels. De gemiddelde diameter va zwarte parels schommelt tussen de 8 tot 20 mm. Voor een enkele zwarte parel varieert de prijs tussen ongeveer €75 tot rond maar liefst €6000. De prijs van een authentieke zwarte parelketting van hoge kwaliteit kan dan ook oplopen tot rond de €35.000, wat natuurlijk uitzonderlijke bedragen zijn.

Tip: Vergelijk parel aanbieders en merken op mooie.parelketting.nl 
Alle parelkettingen van o.a. De Bijenkorf en BOL.com in een overzicht.

Het kweken van dit soort parels is ook veel moeilijker dan dat van andere soorten, waardoor er minder van dit soort parels op de markt komen en er hierdoor minder zwarte parelkettingen zijn dan andersoortige parelkettingen. Andere soorten oesters kunnen meerdere parels per keer produceren maar de zwarte oester kan slechts één parel voortbrengen per ongeveer 4 jaar. De oestersoort die witte parels aanmaakt heeft een veel hogere productie, maar zijn zwarte broertje daarentegen maakt dus veel minder vaak een parel aan. Daardoor ligt de productie van zwarte parelkettingen natuurlijk ook een stuk lager. Sinds de ontwikkeling van de technologie om parels te cultiveren ontwikkeld is, kunnen zowel zwarte parelkettingen als andere parelketting gefabriceerd worden. Hierdoor worden tegenwoordig grote hoeveelheden oesters voor de kust van Tahiti gekweekt.

Misschien is het grootste misverstand over zwarte parels het feit dat ze altijd zwart zijn. Zwarte parelkettingen zijn echter zeer zelden geheel zwart. Ze bestaan meestal uit een mix van groene, paarse, aubergineachtige, blauwe, grijze en zilveren parels. De reden van de kostbaarheid van een zwarte parelketting is dus dat de oester niet veel parels aanmaakt en vervolgens is het ook nog afwachten of de parel wel echt zwart is. Wederom redenen temeer waarom er zijn weinig volledig zwarte parelkettingen zijn en waarom deze parelkettingen zo zeldzaam en extreem prijzig zijn.

Let u er bij de eventuele aankoop van een zwarte parelketting op dat u geen zwarte parelketting koopt die gewoon zwart is geverfd. U kunt dit laten onderzoeken door iedere juwelier. Deze doopt de parel dan onder in een oplossing die de verf direct doet vervagen maar die de parel niet beschadigt. Het spreekt voor zich dat de zwarte parelketting van een veel hoger prijsniveau is dan bijvoorbeeld de Akoya of  Zuidzee variant. De kleur van deze parels vervaagt na verloop van tijd (na ongeveer 1 jaar) terwijl de originele zwarte parelketting precies dezelfde kleur blijft. Dit zelfs generatie na generatie.

Lees hier meer over hoe de parelketting ook past bij een casual oufit >>

Tip: bekijk onze zwarte parelkettingen